Förvånande många tycker att det är svårt att tillaga fisk efter att storfiskaren i familjen har dragit hem dagens fångst. Det behöver dock inte alls vara särskilt svårt och med Sjömatsfrämjandets snabba guide går det lättare än någonsin.

Salta rikligt
Fisk som inte saltas blir ganska smaklös så vid tillagning av fisk är det viktigare än någonsin att salta rikligt. Ett gott tips är att salta fisken minst en timme innan tillagningen så att saltet går in ordentligt i fiskköttet men det går lika bra att låta saltet verka i ett dygn.

Använd en termometer
I princip allt fiskkött är perfekt tillagat vid temperaturer runt 50 grader C, närmare bestämt vid 48 – 52 grader. Precis som vid tillagning av kött så är det lätt att överkoka fisk så att den blir torr men med en termometer så vet man när den har uppnått optimal temperatur.

Använd låga temperaturer
Fisk blir ofta väldigt bra att tillaga i ugn men här bör man säkerställa att man inte har satt på ugnen på rutin, så att den kanske har hamnat på 200 grader C. Istället bör ugnens temperatur ligga någonstans kring 100 – 125 grader, för att fiskens kött ska förbli saftigt och gott.