Många fiskare njuter av att bara stå på en klipphäll och kasta ut spöet i vattnet medan andra föredrar att kajka runt i vassen och utmed kusten i en båt. Det senare ger kanske också lite mer variation och fiskelycka eftersom man lät tar sig till en annan plats på kort tid. Vilken båt du använder kan dock variera och det är dessutom ofta en smaksak och någonting som spelar in är vilket fiske du sysslar med.

Den klassiska roddbåten

Om du är ovan vid båtar eller inte har en motorbåt som du vill ge dig ut i, kan du ta den hederliga roddbåten och ro ut i närmaste vassområde för att försöka fånga gammelgäddan. Ibland kan du dock behöva ro en längre bit och är du klen i armarna kan det bli tungt. Vissa fiskare älskar emellertid att sätta sig i roddbåten med lite matsäck och en kaffetermos och vill du kunna ro fort från den ena sidan till den andra, kan du träna genom att införskaffa en roddmaskin som ger bra träning av armmusklerna.

Styrpulpetbåten vid trollingfiske

När man håller på med trollingfiske innebär det att man drar ett drag efter motorbåten som vid fiske i insjöar eller mellanstora sjöar kan vara styrpulpetbåt. Styrpulpetbåt är en öppen motorbåt som ofta syns ute i skärgården. Den är lätt att ta sig från plats till plats med men om det uppstår höga vågar är det bättre med en större och mer stabil båtvariant. Man brukar säga att en osynlig regel för hur stor båten ska vara i en mindre sjö när du utför trollingfiske, är ca 4 meter. Vid kusten och i stora insjöar är det bättre med en båt på ca 6 meter.

Vertikaljiggning

En lite nyare fiskeform kallas för vertikaljiggning. Det innebär att du istället för att kasta ut jiggen, sänker ner den framför ögonen på fisken som spanas in tack vare ett ekolod i båten. Man kan då samtidigt följa jigg och fisk och pricka in båda. Ekolodet måste vara mycket bra men själva båten ska helst vara relativt lätt och smidig att styra. Satsa på en liten motorbåt som gärna har en fyrtaktsmotor, alternativt en elmotor.

Anpassa båtval till väder och vind

Utöver själva fiskeformen är det bra att kunna anpassa sig efter väderlek när man fiskar. Att ge sig ut i full storm på havet med en liten roddbåt är ingen genialisk idé, men det är heller inte att göra det med en liten motorbåt. Använd de riktigt små båtarna till att fiska nära land eller i små sjöar. Om du är riktigt seriös med ditt sportfiske kan du ligga steget före och köpa en båt som är tillverkad just för ditt sätt att fiska. Idag säljs det båtar specifika för olika sportfiskeformer.