Något av det viktigaste som en sportfiskare kan göra är att alltid hålla lite koll på vad som sker med väderleken. Det bör dels göras innan man ens ger sig ut för att fiska men det bör också ske kontinuerligt under hela fisketuren.

Om man fiskar nära hemmet är detta kanske inte så viktigt men att bli överrumplad av ett riktigt busväder är aldrig roligt och i vissa situationer kan det rent av bli livsfarligt. Inom sportfiske är det därmed viktigt att hålla koll på hur vädret ska bli. Hos exempelvis SMHI kan man få bra och tillförlitliga prognoser. Genom att kolla dessa prognoser kan man bättre avgöra hur man bör klä sig, vart man bör åka för att fiska och kanske till och med om man bör ställa in den planerade fisketuren av säkerhetsskäl.

Om man fiskar från båt eller på is är det ännu viktigare att man håller koll på både väderprognosen och hur vädret ser ut på plats. En storm kan komma in snabbt och utan skydd är det lätt att förfrysa eller förvilla sig så ingen vill vara på sjön när vädret vänder åt detta håll.