Många som gillar att fiska som hobby tar också fisket till en högre nivå. Det är dock fullt möjligt att sportfiska utan att tävla eller liknande. Man kan fiska i stort sett överallt, men det finns en del saker man behöver tänka på. Vilken utrustning behövs egentligen för att sportfiska?

Fiskekort

En av de första sakerna man bör fundera över är om det behövs fiskekort eller inte. Om man har en sjö på sin egen mark är chansen stor att man har fiskerätt och då behövs inga fiskekort. Fiskar man i havet behöver man inte heller ha fiskekort. Ska man däremot fiska i en annan sjö eller å behöver man tillstånd för att fiska där. Det kan antingen handla om att man har markägarens tillstånd eller om att man köper ett fiskekort online eller i butik. De kostar ofta bara någon hundralapp per dygn. Det kan dock också finnas regler för vilka fiskar man får ta upp, samt för hur stora de ska vara.

Kläder

När man ska sportfiska eller fiska överlag är man ute i naturen. Man kan inte räkna med att få en fisk på fem minuter utan man måste se till att man är rätt klädd. Man kan finna ett stort sortiement av utomhuskläder hos ITAB Outdoor och det kan vara klokt att ha några olika plagg att välja mellan. Många gånger är det nämligen så att fisken nappar bäst då det är lite sämre väder. Om det inte finns en brygga man kan stå och fiska från måste man ofta stå i terräng och där kan det förekomma högt gräs och insekter. Bra kläder skyddar en hel del mot de här sakerna.

Fiskespö, drag och annat

För att kunna fiska behöver man såklart också fiskespön, drag och andra saker. De finns i flera olika prisklasser och varianter. Om man är nybörjare inom fiske finns det ingen anledning att köpa de allra dyraste sakerna. Det som kan vara klokt att tänka på är att man behöver utrustning som klarar de vatten man vill fiska i. Om man fiskar i havet på stora djup och vill kunna ta upp de tyngre fiskarna krävs det att man har en kraftigare utrustning än om man fiskar i en grund sjö.

Till en början räcker det oftast med ett spö och några olika drag. Sedan kan man allt eftersom utöka sin utrustning. Om man sedan vill börja fiska på större vatten eller om man vill tävla kan man satsa en del pengar på sin utrustning. Det är dock inte nödvändigt innan man vet om man verkligen vill satsa på sitt fiske. Det kan också vara bra att titta på begagnatmarknaden. Då och då kan det säljas av större partier med fiskeutrustning till riktigt bra priser.