Svenskar äter ungefär en till två fiskmåltider varje vecka vilket motsvarar ungefär fjorton kilo fisk per år och person. Vi äter mestadels lax, torsk, räkor och sill men laxen är dock den populäraste matfisken. Men vi äter även andra fiskarter såsom makrill, alaska pollock, gråsej, tonfisken skipjack samt regnbåge, varav merparten importeras från Danmark, Norge samt Kina. Vi har dock blivit mer medvetna om hotet mot våra hav och sjöar från överfiske och det är därför viktigt att veta vilka fiskar vi kan äta med gott samvete.

Fiskeguiden

Varje år släpper WWF en årlig konsumentguide för fisk och skaldjur. Här kan du ta reda på vilka fiskar du bör undvika att äta och vilka du kan äta med gott samvete. Grönt ljus betyder bästa val, gult ljus innebär att du bör vara försiktig och rött ljus innebär att du bör låta bli.

Enligt fiskeguiden 2020 har många svenska insjöfiskar fått grönt ljus. Det gäller fiskarter såsom öring, sik, abborre och röding. Däremot är torsken i Kattegatt och Skagerrak hotad och har fått rött ljus. Fiskeguiden är till för konsumenter, matvaruaffärer samt restauranger så de kan göra bättre och mer hållbara val. Med mer kunskap och medvetenhet kommer vi alla att kunna hjälpa till med att minska eller helt stoppa utfiskningen i våra egna samt världens vatten.

Sportfiske

Sportfiske är en fantastisk sport som motiverar människor i alla åldrar att komma nära naturen och våra vatten. Sportfisket ger kunskap till nya generationer att vårda våra vatten och fiskarter. Den största delen av sportfiskarnas fångster släpps tillbaka i vattnet och det är viktigt att noggrant följa de regler som talar om vilka fiskar som får behållas eller inte. Sportfiske är en fin sport som alla kan utöva. Den som är intresserad av att börja fiska behöver bara skaffa utrustning och sätta igång. Hos https://www.olssonsfiske.se/ kommer du enkelt och smidigt hitta allt du behöver oavsett om du är nybörjare eller erfaren sportfiskare. Du kan hos https://www.olssonsfiske.se/ välja bland ett av marknadens största sortiment av välkända varumärken. Oavsett om letar efter rullar, spön, fiskeset, krokar och beten, spöhållare, båttillbehör, marinelektronik, kläder och skor eller flytvästar finns det du behöver hos https://www.olssonsfiske.se/ till bra pris. När du handlar hos https://www.olssonsfiske.se/ får du givetvis snabb leverans samt fri leverans över 1000 kronor.

Rött ljus

Torsken är hotad i både Östersjön, Skagerrak samt Kattegatt. Sedan 2019 råder fiskestopp för torsk i östra Östersjön. Den vårlekande sillen har fått rött ljus i västra Östersjön. Andra fiskar som är hotade och som du bör avstå från att äta är haj, vitling, röd snapper, rockor och ål. Kinesiska odlade sötvattenkräftor samt burktonfisken skipjack har också fått rött ljus. De fiskar du kan äta men med försiktighet är bland annat marulk, hälleflundra, rödtunga samt havskatt. Att vara medveten om vilken fisk vi äter gäller även när vi reser utomlands. Exempelvis vattnen runt Kanarieöarna har fiskats allt för hårt de senaste tio till femton åren mycket på grund av en överetablering av fiskrestauranger för besökande turister. Om du inte vill bidra till överfiskning bör du undvika att äta fisk utomlands.