Varje år är det flera tusen personer ute och fiskar på svenska vatten. Man kan fiska av många anledningar. Många fiskar bara för att det är roligt. De har inga mål att de ska få napp eller liknande. Det är mer eller mindre bara avkoppling. Andra fiskar för att få tag i mat. Det finns också många som fiskar i tävlingssyfte. Oavsett varför man fiskar kan det vara bra att ha lite koll på vilka skador som kan förekomma när man fiskar. Då är man väl förberedd inför sin tur oavsett om man ska ut på vattnet eller om man fiskar från land.

Skador av att ramla

När man är ute och fiskar kan man lätt falla omkull. Det kan ibland vara svårt att ta sig till fiskeplatsen och man kan snubbla på rötter och annat. I en båt kan det vara svårt att hitta balansen. Många gånger kan man ha tur när man ramlar. Då slår man sig inte alls. Beroende på fallet kan skadorna bli mer eller mindre allvarliga. Ibland blir det bara något skrubbsår och ibland kan man råka slå i huvudet eller få större sår som behöver läggas om.

Vassa krokar

När man fiskar är det alltid vassa krokar inblandade. Det är väldigt lätt hänt att man får en krok eller främmande föremål i fingret. Om fiskespöet ligger på marken kan man också råka trampa på kroken. I de fall man fiskar med flugspö kan man också tänka på att linan är lång och det är lätt hänt att man råkar kasta flugan i ansiktet på andra närvarande. Om barn är med är det speciellt viktigt att man ser till att de inte skadas av kroken.

Stukade fötter

Ibland kan det hända att man trampar snett eller liknande när man är ute och fiskar. Om olyckan skulle vara framme är det bra att linda om foten så fort det går. En stukning eller vrickning kan ta tid att bli bra och det kan vara så att man behöver stötta foten lite. En sandal från birkenstock fungerar bra hemma inomhus. Då kan foten få ett mjukare steg och man kan också se till att foten får stöd när man går omkring.

Drunkningsolyckor

Fiske sker omkring eller på vatten. Man kan inte bortse från att det varje år sker ett par drunkningsolyckor i samband med att människor åker ut och fiskar. Det finns dock sätt att minska risken att drunkna. Man kan till exempel se till att alla som befinner sig vid vattnet har en flytväst på sig. Det finns flytvästar som passar alla och en del av dem har också förmågan att de vänder en person rätt i vattnet även om de skulle råka vara medvetslösa.