Sportfiskare brukar tycka att det är intressant att lära sig de olika landskapsfiskarna som finns i Sverige och här listas de i landskapens bokstavsordning, från M till Ö.
Medelpad
En av Sveriges mest omtyckta matfiskar är abborren och det är i Medelpad som denna är landskapsfisk.
Norrbotten
Siklöjan är landskapsfisk i Norrbotten, där den fiskas i skärgården och det är från siklöja som Sveriges välsmakande löjrom fås.
Närke
För Närkes del är det benlöjan som är landskapsfisk. Den som gillar att meta kan bege sig till något av Närkes alla vattendrag eller någon av dess sjöar för att fiska benlöja.
Skåne
Ålen har kommit att bli Skånes landskapsfisk och att fisken länge har haft betydelse för skåningarna hörs bland annat på diverse ortsnamn, såsom Ålabodarna.
Småland
I Småland finns det ganska gott om mal, trots att den är en hotad art, och därmed har den blivit Smålands landskapsfisk. Denna fisk hittas främst i Emån men också i Möckeln.
Sörmland
För Sörmlands del är det braxen som är landskapsfisk och detta beror bland annat på att Sveriges största braxen har fångats i Hallbosjön.
Uppland
Aspen är Upplands landskapsfisk. Det finns relativt gott om denna ovanliga fisk i Upplands sjöar och vattendrag.
Värmland
I de värmländska vatten finns det gott om nors och därmed har norsen blivit landskapsfisk i detta område. Fisken kallas kan kallas för slom i Värmland och härifrån härrör namnet slomhåvning, som sker årligen i Klarälven.
Västerbotten
Flodnejonöga finns i hela Sverige men det är Västerbotten som har fått den till landskapsfisk. Denna fisk fiskas traditionellt sett under sommarnätter.
Västergötland
För Västergötlands del är det laken som är landskapsfisk och fisken hittas i de större sjöarna, bland annat Vänern och Vättern.
Västmanland
Det är gös som är landskapsfisk i Västmanland och detta beror på att en majoritet av fisket sker i landskapets sjöar, däribland Mälaren.
Ångermanland
I Ångermanland är det siken som är landskapsfisk. I grund och botten är sik en havsfisk men den vandrar upp i de ångermanländska vattendragen för att leka.
Öland
För Ölands del är det skrubbskädda som är landskapsfisk men många känner den bättre vid namnet flundra.
Östergötland
Östergötland har fått gäddan till landskapsfisk. Gädda hittas över stora delar av Sverige men framförallt vid kusterna i Östergötland.