Visby är kanske den ultimata sommarstaden för den som önskar semestra i Sverige. Här finns allt och lite till, men det kan bli otroligt mycket folk under sommarveckorna, särskilt när Medeltidsveckan drar igång.

Flyg direkt

För att ta sig till och från Gotland, som är Sveriges största ö, och dess huvudort Visby, går det att åka färja eller flyga. Det tar 3 timmar med färjorna som utgår från Nynäshamn och Oskarshamn, och 2 timmar med färjan som utgår från Västervik. Året om går direktflyg Stockholm Visby, från såväl Stockholm, Göteborg och Malmö. Under sommarhalvåret finns det dessutom direktflyg från Helsingfors, Ängelholm, Norrköping, Sundsvall, Östersund och Umeå.

Boende

Det finns många olika typer av boende på Gotland, inte minst i Visby stad, där man kan välja mellan allt från hotell, pensionat, Bed & Breakfast, privata rum och lägenheter. Det går också bra att komma med husvagn, tält och husbil och bo på någon av de campingplatser som finns utspridda över ön, alternativt hyra en stuga eller ett något större hus.

Flora och fauna

Det finns alltid något att se och göra på Gotland och i Visby, för alla åldrar, intressen och plånböcker. Inte minst Gotlands flora och fauna är fascinerande, som för den natur- och djurintresserade kan erbjuda stor variation och en del udda arter. Eller vad sägs om apollofjäril, gotlandshumla, gråhäger, skrattmås, gotlandssippa och vilda orkidéer!

För den fiskeintresserade är det piggvaren som gäller, och den är dessutom Gotlands landskapsfisk. Piggvar går att fiska i såväl Östersjön, Kattegatt och Skagerrak samt i Öresund och är en relativt vanlig rätt på de gotländska restaurangerna.

De vilda och vackra orkidéer är fridlysta, men man får däremot plocka de söta blåsipporna som växer i princip överallt på denna vackra ö. Man får dock inte dra upp dem med rötterna, utan endast plocka själva blomman för dekoration. Även den vackert röda vallmon och den klara ljusblå cikorian pryder vägkanterna. Väljer man att cykla på Gotland kan man vara säker på att få uppleva en färgkavalkad utan dess like när dessa vilda blommor lyser upp ängar och fält. Vallmon är dock ettårig, så ett fält som lyser rött ena året kanske inte gör det året därpå, men då de sprider sig som ogräs (av många betraktade som sådant) kommer man i så fall att få uppleva denna förtjusande blomma någon annanstans.

Upplev Gotland

För dig som ännu inte upplevt denna natursköna ö är det bara att hoppa ombord på ett BRA-flyg, som snabbt och behändigt tar dig direkt från Sveriges tre största städer till rosornas stad på Gotland. Här finns mängder med sevärdheter och aktiviteter för såväl vuxna som för barn; gokart, museer, vattenland, naturreservat, sandstränder, parker, restauranger, campingplatser, ringmuren, konserter, teaterföreställningar, lekplatser med mera.