Att pimpla eller pimpelfiska är starkt förknippat med den svenska vintern. Det är inget konstigt med detta då pimpling har varit en vinteraktivitet under lång tid och än idag är pimpling vanligt under vinterhalvåret även om pimpling kan ske annars också.

Traditionellt sett så borras ett hål i isen och därefter sitter sportfiskaren vid sitt pimpelhål och pimplar. Själva pimplingen görs med ett litet spö och fisken triggas att nappa genom att fiskaren knycker med spöt på ett lockande sätt. De allra vanligaste fiskarterna som fiskas med pimpling är abborre, lake och röding.

Det är förståeligt att det kan bli mycket kallt att sitta mitt på en vindpinad sjö och pimpla, vilket har lett till att små hus har byggts som skydd för fiskarna. Dessa sätts på medar och kan på så vis flyttas med lätthet över isen, samtidigt som det ger fiskaren ett bra vindskydd över sitt pimpelhål.

Den sportfiskare som gillar att pimpla behöver inte vara sysslolös under årets varmare årstider eftersom det också går bra att pimpla utan att sjöarna och haven är isbelagda. Bland annat är det möjligt att pimpla från bryggor men också från båtar och då används samma pimpelspö som under vintern.