Många som har fiske som största intresse Fiskebåt i solnedgångdrömmer om att arbeta med det på heltid. Att tjäna pengar och arbeta med fiske kan ske på flera olika sätt. Man kan äga eller arbeta på en fiskebåt, som guide på havet eller i sjöar eller som säljare av fiskeutrustning. Drömmen är nog att kunna fiska i tjänsten men riktigt så ser inte verkligheten ut. Att arbeta på fiskebåt kan vara mycket slitsamt och en fiskeguide får räkna med långa dagar som ofta handlar om att instruera och hjälpa andra fiskare. Hur går man då tillväga om man vill tjäna sitt uppehälle genom fiske?

Fiske kräver kunskap och att bygga upp gedigen kunskap tar tid. Men är man en erfaren fiskare eller en person som är motiverad att lära sig allt finns det olika sätt att närma sig en vardag där fiske ingår i ens arbete. Om man startar eget företag kan bokföring och fakturering skapa en hel del huvudbry. I början är det klokt att rådfråga Skatteverket angående frågeställningar som dyker upp, samt nyttja en service som hanterar fakturaköp för egenföretagaren. På så sätt ser man till att allt rullar på som det ska och man kan därmed ägna mer tid åt fisket.

 

Om man vill utbilda sig inom fiske kan man exempelvis gå YH-utbildningen Fiske- och jaktguide som Forshaga akademin erbjuder. Utbildningen är på två år och efter avklarad examen kan man arbeta som personlig guide eller hos länsstyrelsen och fiskebutiker. Ett annat alternativ är att söka sig till de olika resebyråer som erbjuder guidade fisketurer i Sverige och utomlands och höra sig för angående arbete.

Arbeta utomlands

Att fiska utomlands i spännande vatten är ett äventyr för livet. Fiskeresor kan bokas året om, beroende på destination. Att arbeta som guide på fiskeresor utomlands är både krävande och underhållande. Man får rodda med allt från incheckad fiskeutrustning på flygplatsen till att förhandla om hyrbåtar med lokalbefolkningen på exotiska destinationer. För att kunna ta sig an ett jobb som guide utomlands krävs att man dels har gedigen fiskeerfarenhet, men också stor social kompetens, tålamod och språkkunskaper.

Spöhållare på båt

Om man har en god fysik och vill tjäna pengar kan man arbeta på fiskebåt i Norge. Det är ofta mycket lönsamt då lönen är hög men man ligger också ute till havs under längre perioder. Är man nyfiken och vill veta mer kan man kontakta norska fiskerederier för ytterligare information.

Vad som är viktigt att tänka på i samband med ovan rekommendationer är att fiskare begränsas ofta av olika regler och lagar. Det finns diverse olika regelverk som är framtagna för fritids- och yrkesfiskare och som beror på om man fiskar i hav eller insjö. Dessa lagar rör var någonstans man får fiska, hur man får fiska och vid vilken tidpunkt på året fiske är tillåtet. På Länsstyrelsens lokala webbsidor samt på Havs- och vattenmyndigheten kan man läsa mer om vad som gäller. Fiske är en rogivande aktivitet för många, men med kompetens och tur kan man också göra det till ens yrke.