Ingen fiskemetod är så enkel att fiska med som mete. Allt som behövs är ett enkelt metspö, vilket man kan hitta i de flesta välsorterade butiker och om man har en innovativ ådra kan man förmodligen göra ett dugligt metspö alldeles själv. Vad man däremot behöver ha som metande sportfiskare är ett uns av tålamod. För att öka sina chanser finns det enligt organisationen Sportfiskarna en handfull knep att ta till.

Flötet
Om man väljer att meta med flöte så bör man välja ett flöte som är så känsligt som möjligt, eftersom man på så vis kan se direkt när fisken äter av det bete man agnat med. Man bör också justera flötet så att sänke och krok faktiskt är på den nivå som fisken är på, vilket betyder att man bör fundera över om man ska fiska bottenfiskar eller fiskar som rör sig högre upp. Ibland kan det vara fördelaktigt att fiska utan flöte.

Kroken
Kroken bör vara alldeles lagom stor för betet som man använder och betet beror förstås på vilken typ av fisk man vill fiska, så detta bör man fundera över innan du väljer metkrok. Generellt sett är små och vassa krokar de allra bästa.