I min familj älskar vi att åka på weekends! Krispiga lakan, charmiga miljöer, god mat, trevlig personal, nya naturupplevelser och ofta också något kulturellt inslag gör att vi ofta drar iväg till någon ort någonstans i vårt avlånga land. Vi åker gärna dit vi aldrig varit och passar då på att läsa på om vad som finns att se och göra där.

Vi har ofta valt att leta efter prisvärda hotell men på senare tid har vi upptäckt att det finns fantastiskt många fina pensionat. Ofta känns pensionaten mer ombonade och personliga än hotellen, framför allt om de är privatägda och ägarna själva står för servicen. Då finns hjärtat med i såväl välkomnande som avsked.

Det var efter att vi sett filmen “Pensionat Oskar” som vi ville testa pensionatlivet. Till vardags heter pensionatet Holmhallar och den vistelsen gav oss blodad tand. Kanske blir vi som så många andra stamgäster. Den fantastiska naturen lockar bland annat med en lång sandstrand (3km) och ett raukfält. Men det är mycket annat som gör just detta pensionat till ett ställe man återkommer till år efter år – den familjära stämningen. Men också den exakta middagstiden klockan 1700 (nix, ingen får komma för sent, då får man ingen mat!), känslan av en svunnen tid, avsaknaden av sociala aktiviteter etc. Ja, ni förstår, boka omgående!

Ett av de dyrare pensionaten vi bott på är Grå Gåsen i Burgsvik på Gotland. Det är absolut värt pengarna men i vanliga fall brukar vi gärna lägga lite mindre på login än vad man får göra här. Kanske är det för att “Så mycket bättre” spelas in här som de kan ta bra betalt? Känner man att cirka 1800kr är för mycket för att bo så kan man ju alltid bara ta en matbit i restaurangen, Gåsens Lada känd från TV även den (priserna för boende varierar beroende på säsong). Hahaha, kanske får man köra på lån för att ha råd att lyxa till det ibland?! Vi tyckte dock att vi fick valuta för pengarna då vi sov över. Personalen var jättetrevlig och maten väldigt god.

En god vän tipsade mig häromdagen om Hotell Floras Trädgård i Öregrund som ska vara värt ett besök. Vet inte om det är ett pensionat då det ju faktiskt heter Hotell men googlar man det beskrivs det som ett pensionat. Det ligger i Öregrund – positivt då vi inte varit där! – och har en fin trädgård, individuella rum och nära till den lilla stadens butiker och restauranger. Älskar att besöka butiker i små städer då de känns mer äkta än storstadsbutikerna. Jag tror att det min kompis föll mest för var brunchen som de serverar sommartid. Det får bli ett härligt sommarbesök som vi ser fram emot.