Flugfiske är en typ av sportfiske där fiskaren använder så kallade flugor eller fiskeflugor. För den oinsatte är det kanske lätt att tro att fiskaren använder flugor eller andra insekter som bete men så är inte fallet. Det är istället ett konstgjort bete som används och detta kan variera stort utseendemässigt.

Flugfiske är sannerligen ingen ny typ av sportfiske då den allra första boken skrevs av Juliana Berners under 1400-talet och för den som vill läsa denna finnas den att köpa hos exempelvis Bokus.

I grund och botten är flugfiske ett sorts fiske med kastspö. Fiskaren kastar alltså ut lina och bete genom en särskild rörelse. Dock är det så att flugfiske fiskas med ett speciellt flugspö och dessutom används ingen så kallad kastvikt, vilket annars är vanligt vid andra typer av kastspön. Den enda vikten som förekommer är således själva fiskeflugan.

Som nämnts kan fiskeflugan se ut på olika sätt, där man ursprungligen försökte efterlikna insekter och andra smådjur, men där det numera finns allsköns flugor att välja mellan. Själva tekniken i flugfiske kräver en del träning då den är tekniskt svår och grundidén är att sportfiskarens knyck ska få fiskarna att vilja hugga efter betet.